Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Koriblik*

 Előfordulása [szerkesztés]

Észak-Amerika keleti felén költ. Telelni Közép-Amerikába, illetve a Karib-tenger szigeteire vonul. A természetes élőhelye szubtrópusi vagy trópusi száraz erdők, szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki nedves erdők, szubtrópusi vagy trópusi hegyi nedves erdők, szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki száraz cserjések, szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki nedves cserjések, városi területek és vidéki kertek.

Megjelenése [szerkesztés]

Hossza 10 centiméter, szárnyfesztávolsága 12 centiméter, testtömege 3 gramm. Tollazata zöldes-kékes sárgás és a torka, illetve begye tűzpiros. A kolibrik között ennek a madárnak van a legkevesebb tolla. A hím és a tojó tollazata különbözik.

Hím
és a tojó

Életmódja [szerkesztés]

Rovarokkal és nektárral táplálkozik. Minden évben hosszú vándorútra indul, a tenger felett nem tud táplálkozni, ezért tartalékot szed fel magára. Több mint 3000kilométeres távolságot tesz meg az USA keleti részein található fészkelőhelyétől a telelőhelyig. A Mexikói-öböl fölött egy több mint 1000 kilométeres szakaszt pihenő nélkül hagy maga mögött. A szabad természetben megfigyelt legöregebb madár 5 éves volt.

Szaporodása [szerkesztés]

A költési időszak márciustól júliusig tart. Egyszer, esetleg kétszer költ évente. Fészekalja 1-2 tojásból áll, melyen 16 napig kotlik. A fiatal tüzestorkú kolibrik 22-24 napos korban hagyják el a fészket.

Források [szerkesztés]

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 66321
Hónap: 1114
Nap: 43