Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Rozmár*

 

Rozmár

A rozmár az északi-sark körüli területeken van elterjedve. Melegvérű, szárazföldi állat, mely réges-régen tengerlakóvá változott. Kedveli a sekély vizeket. Élete nagy részét a vízben tölti és szeret az úszó jégtáblákon pihenni. Néhányuk akár 3000 km-t is képes vándorolni ilyen módon.
A rozmár bőre 3 cm vastag és kb. 10 mm hosszú szőr borítja. Színe barna, az idősebb egyéneké szürke Egy átlagos hím 2,5-3,6 méter, de elérheti a 4,5 méter hosszúságot is. Súlya 800 és 1600 kg között van, de akad több, mint egy tonnás is. Egy átlagos nőstény testhossza 282-338 cm, súlya pedig 800 kg körül van.
 
Félméteres, néha méteres lelógó két agyarával holmi bölcs államférfira hasonlít. A hímek agyara 0,75 m hosszú és 3 kg súlyú, a nőstényeké valamivel kisebb. Feje aránylag kicsi, kerek és a két földuzzadt fogmedertől eltorzult. Apró szeme és orrlyuka egészen a feje búbján helyezkedik el. 
Amikor megéhezik 20-100 méteres mélységig lebukik a vízben és agyaraival keres táplálékot a tengerfenéken. Táplálékát puhatestűek,csigák,tengeri csillagok, kagylók és sünök képezik. Mellső uszonya olyan rövid, hogy nem tudja vele szájába tömni az eledelt, ezért ujjaként használja a pofáján nőtt bajuszsörtéket. 
 
Többnyire csordában él, melynek élén egy öreg bika ál. A fiatal bikák csoportokba tömörülnek. Gyakran 50-en is fekszenek egy-egy jégtáblán. A jegesmedvétől vagy a kardszárnyú delfintől rettegve őrködni szoktak. A sok test közül egy mindig figyel és amikor az őrködéstől kimerülten elalszik agyarával meglöki a mellette levő rozmárt, mire az kezd el örködni. Így adják át egymásnak a szolgálatot. Ha veszély érez, úgy jelzi a többieknek, hogy átvergődik a fekvő testeken és a vízbe veti magát. A többiek pedig követik őt. A rozmárok átlagos úszósebessége 7 km/h.
A nőstény 6-7 évesen, a hím 8 éves korától válik ivaréretté. A nőstény 2 évente 15 hónap vemhesség után egy borjút szül. A borjú 1 méter hosszú és 45-75 kg nehéz . 
A rozmár átlagos élettartama 40 év. Vadászata veszedelmes, mert valamennyi a megtámadott védelmére siet. Ennek ellenére az állomány az elmúlt évszázadban nagyon megcsappant. 1996-ban alig több mint 50 000 példányt számláltak.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 66321
Hónap: 1114
Nap: 42